טאי צ'י – קל ללמוד, קשה לדעת

עם סיום שנת הלימודים הראשונה, וסיום לימוד תבנית ה 24, מתעוררת פעמים רבות השאלה מה הלאה?

בפני מי שסיים את לימוד התבנית עומדות שלוש אפשרויות. לימוד תבנית מתקדמת (כמו תבנית החרב, או תבנית ה40 ), העמקה בתבנית בקבוצת טאי צ'י קונג פו (בתל אביב) או באמצעות חזרה על הלימוד בקבוצת מתחילים, והצטרפות לקבוצת הדוי ליאן ללימוד פושינג הנדז ויישומים.
על מנת לעזור בתהליך ההחלטה אשתמש באמרה סינית האומרת ש "טאי צ'י קל ללמוד וקשה לדעת".

קל ללמוד – הלימוד של תבנית חדשה כמו תבנית החרב מהווה התרחבות. הידע מתרחב, מגוון התנועות מתרחב, יכולת התנועה מתרחבת (ברמה בסיסית), והתלמיד רוכש עוד ידע בתחום הטאי צ'י.
ההתרחבות, כשהיא נעשית בקצב המתאים, היא חוויה מעוררת שמגרה את החושים. הסיפוק מלימוד תנועה חדשה מהיר יחסית, ולאורך שנת הלימודים קיים גירוי מתמיד שעוזר לתלמיד לשמור על רצף אימונים ועניין. לימוד תנועות חדשות, מאפשר לרכוש את אבני הבניין הבסיסיות בלימוד הטאי צ'י, ולהגדיל את הבסיס שממנו אפשר אחר כך להעמיק. ההרחבה שבלימוד תבנית חדשה מחייבת גם העמקה מסוימת, אך אם מתרכזים רק בחדש ועוזבים את הישן חלקה של ההעמקה שולי יחסית.

קשה לדעת – עם סיום שלב לימוד התבנית, מה שיש לנו הוא חומר גולמי. התנועות ידועות, הרצף מוכר, אבל לרוב, אחרי שנה אחת של לימוד, ההפנמה וההבנה של התבנית שטחיים יחסית. מי שלמד את התבנית, עדיין לא הגיע לשלב של מי שיודע. על מנת לדעת את התבנית דרוש המשך לימוד ותרגול. קבוצת ה טאי צ'י קונג פו מיועדת לעזור לתלמידים לדעת את התבנית. בקבוצות אלו ההקפדה על הדיוק בתנועה רבה יותר, ההקפדה על יישום עקרונות הטאי צ'י והבנתם מרכזית יותר, וההבנה של התנועה הפנימית בכל תנועה והקשר בין התנועה והיישום שלה, נהיים מרכזיים יותר. המטרה היא שההיכרות עם התנועות תהפוך לאינטימית יותר. כל זווית, כל זרימה וכל פרט, הופכים להיות יותר ברורים. זהו תהליך של שנים, אבל זה תהליך הכרחי לתרגול מעמיק של טאי צ'י צ'ואן, ותהליך שיש בו הרבה סיפוק, שנובע מהבנה אמיתית ועמוקה יותר של התנועות. סוג סיפוק זה הוא יותר ייני, ואולי דומה יותר לשורשים של עץ שמעמיקים אט אט אל תוך האדמה, בניגוד לסיפוק הנובע מלימוד חומר חדש, ודומה יותר לצמיחה כלפי מעלה ללא התנגדות.

אינטגרציה – לימוד הפושינג הנדס והיישומים מהווה אינטגרציה, חיבור של ההתרחבות הנובעת מלימוד התבנית, ושל ההעמקה הנובעת מההתעמקות בתבנית. זוהי גם העמקה נוספת שנובעת מהבנת היישום של כל תנועה, והחוויה של זרימת הכוח הפנימי עם בן זוג בכל תנועה ותנועה. תרגול הפושינג הנדס והיישומים מביא את הטאי צ'י לרמה אחרת, רמה בה החלקים של התרגול מתחילים להתחבר למיומנות אחת שלמה.

שלוש דרכי הלימוד הללו – תבנית חדשה, העמקה בתבנית המוכרת, ופושינג הנדס ויישומים, משלימות אחת את השנייה. כל דרך לימוד עומדת בפני עצמה, וכל דרך לימוד משלימה את רעותה. הבחירה בין הקבוצות המייצגות את הדרכים השונות צריכה להיות אישית, ובאופן טבעי קשורה למוטיבציה, לאמצעים (בעיקר הזמן שאפשר להקדיש ללימוד), ולמבנה האישיות של כל אחד. ניתן, בהרבה מקרים אף רצוי, לשלב את שלושת הדרכים, או לבחור אחת או שתיים מהן. הבחירה אישית.

אני מקווה שהמאמר הזה יעזור לתלמידים לבחור את דרכם מתוך הבנה רחבה יותר של דרכי הלימוד.
מי שמתלבט, מוזמן להתייעץ איתי, לאחר השיעור, באי מייל, או בטלפון.

לימוד נעים

אוהד קדם

תגובות בפייסבוק

תגובות

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *